مصوبه حذف حمايتهاي بيمهاي از داروهاي خارجي كه مشابه توليد داخل آنها وجود دارد در قالب برنامه ششم توسعه نمونهاي از همين موضوعات است. اين در حالي است كه براساس ماده74 قانون برنامه توسعه ششم، دولت و بيمهها فقط از داروهاي خارجي حمايت ميكنند كه توليد داخل نداشته باشند؛ درحاليكه تعداد قابلتوجهي از بيماران خاص و صعبالعلاج ازجمله بيماران تالاسمي و اماس بهعلت حساسيت و مقاومت به داروهاي ايراني با تجويز پزشك مجبورند از داروهاي برند استفاده كنند و حذف حمايت مالي و پوشش بيمهاي اين داروها، اين بيماران را دچار آسيبهاي جبرانناپذير ميكند.
رئيس بنياد بيماريهاي خاص با انتقاد از مصوبه حذف حمايتهاي بيمهاي از داروهاي خارجي كه مشابه توليد داخل آنها وجود دارد در قالب برنامه ششم توسعه، از وزارت بهداشت و دولت خواست كه نسبت به اين مصوبه اعتراض كنند تا اجرايي نشود. فاطمه هاشمي با بيان اينكه داروهاي داخل كيفيت لازم را ندارند، گفت: براساس مصوبه اعلام شده اگر قرار باشد فردي داروي خارجي را مصرف كند بايد آن را بدون فرانشيز و حمايت بيمه تهيه كرده و اگر اين بيمار استطاعت مالي نداشته باشد نميتواند از آن استفاده كند. اين در حقيقت تبعيضي براي بيماران است چرا كه بيماراني كه استطاعت مالي دارند ميتوانند داروي خارجي استفاده كنند اما بيماران كمبضاعت نميتوانند و ناچار به مصرف داروي داخل ميشوند كه برايشان مشكلات و عوارض زيادي را به همراه خواهد داشت.
هاشمي گفت: خواسته ما از دولت اين است تا زماني كه كيفيت داروهاي توليد داخل مشابه داروهاي خارجي نشده، حمايت مالي از داروهاي خارجي و برند را براي تعدادي از بيماران خاص و صعبالعلاج كه مجبور به استفاده از اين داروها هستند، ادامه دهند و فعلا اين مصوبه براي بيماران خاص اجرا نشود. هاشمي گفت: بيماران خاص و صعبالعلاج محبورند تا آخر عمر دارو مصرف كنند و حذف حمايت مالي از داروهاي برند براي بخشي از اين بيماران كه هنوز از داروهاي خارجي استفاده ميكنند، باعث ميشود اين بيماران توانايي خريد داروهاي خارجي را نداشته باشند و همين مسئله از يك طرف آنان را دچار عوارض و حساسيتهاي ناشي از مصرف داروهاي ايراني ميكند و از طرف ديگر استرس و فشار روحي و رواني به اين بيماران و خانوادههاي آنها وارد ميشود كه موجب تشديد بيماري و بروز بيماريهاي ديگر ازجمله ناراحتيهاي قلبي و سكته ميشود كه در مجموع هزينههاي دولت و بيمهها را براي بستري و درمان اين بيماران بهمراتب افزايش خواهد داد. مديرعامل بنياد امور بيماريهاي خاص افزود: وزارت بهداشت مسئول سلامت بيماران خاص است و نبايد مصوبهاي را اجرا كند كه استرس و نگراني اين بيماران را بيشتر ميكند و به سلامت آنان آسيب ميزند.
وي گفت: خواسته ديگر بيماران خاص اين است كه مجلس و بهخصوص كمسيون بهداشت و درمان از اختيارات خود استفاده كند، اين بند از قانون برنامه توسعه ششم را اصلاح كند، براي تصويب چنين مصوباتي حتما كار كارشناسي دقيق و كامل انجام دهد و حتما نظر مشورتي نمايندگان بيماران و انجمنهاي بيماران خاص را قبل از تصويب اين نوع قوانين بگيرد.
- مخالفت نماينده بيماران تالاسمي با حذف حمايت مالي از بيماران خاص
محمود هاديپور، مشاور بنياد امور بيماريهاي خاص در زمينه بيماران تالاسمي به همشهري گفت: گزارشهايي از عوارض داروهاي داخلي موجود است كه نشان ميدهد عوارض يك دارو در بيماران تالاسمي 800بار گزارش شده است. به هر حال بيماران خاص جامعه به نوعي عام نيستند و براي درمان آنها بايد شرايطي ويژهتر فراهم كرد. بيماريهايي نظيرام اس، هموفيلي و تالاسمي همواره با مشكل دارو روبهرو هستند و حالا هم اين مصوبه مزيد بر همه مشكلاتشان شده است. همچنين از حدود 20هزار بيمار تالاسمي در كشور هنوز 4500بيمار از داروي دسفرال خارجي و هزار نفر از داروي ايكس جيد خارجي استفاده ميكنند كه اين بيماران نميتوانند از داروي ايراني استفاده كنند و از طرفي توانايي پرداخت هزينه كل دارو را هم بدون حمايت دولت و بيمهها ندارند؛ بنابراين اجراي مصوبه مجلس براي حذف حمايت مالي از اين داروها به اين بيماران آسيب جدي وارد ميكند. اين مسئله نهتنها كيفيت زندگي آنها را پايين ميآورد و آنها را خانهنشين ميكند، حتي در مواردي ممكن است آسيبهاي شديد و تهديد جاني را براي اين بيماران به همراه داشته باشد.
نظر شما